Στις 13/04/2021, η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε σε άτυπη ψηφιακή ημερίδα τους 66 Δήμους της Περιφέρειας, σχετικά με τις γενικές κατευθύνσεις της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ως σημείο έναρξης της διαδικασίας διαβούλευσης αυτού. Στη συζήτηση έμφαση δόθηκε στη μετάβαση από το σημερινό γραμμικό μοντέλο διαχείρισης σε μια κυκλική οικονομία, όπως επιτάσσει το θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και στον κεντρικό ρόλο που καλείται η τοπική αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το ΠΕΣΔΑ Αττικής είναι το πρώτο περιφερειακό σχέδιο της χώρας που θα αναθεωρηθεί στη βάση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΕΣΔΑ) σε μια προσπάθεια γρήγορης μετάβασης της Περιφέρειας στο νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας διαχείρισης αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης συνόψισε τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των Δήμων, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και τιμολογιακής πολιτικής και τεχνικής υποστήριξης.
Ο Β. Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της VM & A Α.Ε., αναφέρθηκε στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία έχουν ως στόχο να ενσωματώσουν πρότυπες εγκαταστάσεις κυκλικής και συμβιωτικής διαχείρισης αποβλήτων, ανοικτές σε πολίτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς. Ο κ. Μιχαλόπουλος επεξήγησε τη φιλοσοφία σχεδιασμού των πάρκων, ώστε τα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα και ενέργεια σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης που θα φτάνει το 2030 σε ποσοστό 96% με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα οφέλη των περιοχών χωροθέτησης των πάρκων που θα είναι σημαντικά, καθώς θα συνδυάζουν:
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαλόπουλος παρουσίασε το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης των δράσεων του νέου ΠΕΣΔΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που αυτό θα προσελκύσει, καθώς και στα οφέλη από την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων:
Ο κ. Μιχαλόπουλος ολοκλήρωσε την παρουσίαση της ομάδας μελέτης με τα αποτελέσματα του ΠΕΣΔΑ, εκ των οποίων τόνισε ότι με την υλοποίηση των δράσεων η Περιφέρεια Αττικής με την αρωγή του ΥΠΕΝ, θα περάσει από ποσοστό ταφής της τάξης του 80% σε ποσοστό μόλις 4% το 2030, καθιστώντας πλέον τους χώρους υγειονομικής ταφής απαραίτητους σε πολύ μικρότερη κλίμακα για την ταφή μόνο των υπολειμμάτων των διεργασιών. Συστηματική θα είναι η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δράσεων του νέου σχεδίου, τα οποία θα αναρτώνται ψηφιακά ώστε να αναπτύσσεται ευγενής άμιλλα μεταξύ των Δήμων και να ανταλλάσσονται οι βέλτιστες πρακτικές, σε μια διαδικασία με διαφάνεια προς το ευρύ κοινό.