Τελευταία νέα από την VM&A

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα με αντικείμενο την επιτάχυνση των δράσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής

04.02.21

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των Δράσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε την Τετάρτη 31 Μαρτίου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, και τους Τεχνικούς Συμβούλους σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ, Β. Μιχαλόπουλο και Δ. Μπούρκα.
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τον υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα αναφέρθηκε στις Δράσεις Πρόληψης, Διαλογής στην Πηγή και Ευαισθητοποίησης που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί. Επίσης συζήτησε τα θέματα χρηματοδότησης των μεγάλων έργων υποδομών που θα απαιτηθούν.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που περιλαμβάνουν τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και το Δίκτυο των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την Αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε διεξοδικά τις δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση των Δήμων στη συλλογή βιοαποβλήτων με την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού, στο δίκτυο μικρών γωνιών ανακύκλωσης για την αύξηση της ανακύκλωσης στην Αττική, στη δημιουργία του παρατηρητηρίου ανακύκλωσης και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης.
Σχετικά με τις μεγάλες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων αναλύθηκε η πρόοδος ωρίμανσης των έργων και παρουσιάστηκε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών ώστε η Αττική το 2025 να θάβει λιγότερο από το 10% της παραγόμενης ποσότητας. Επιπλέον έγινε αναφορά και στα θέματα χρηματοδότησης των δράσεων, όπου επισημάνθηκε ότι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το τρέχον (2014-2020) και το νέο (2021 -2027) ΕΣΠΑ.